Varmegenvinding – hvad er det?

Varmegenvinding er en metode til at genbruge den varme, der i forvejen er i huset til at skabe et bedre og sundere indeklima til færre penge. Men hvordan fungerer det og hvem kan have gavn af det?

Bruger husets overskydende varme

Det smarte ved varmegenvinding er, at teknologien udnytter varme fra kilder, hvor den ellers ville være tabt, fx varmetab gennem varmt spildevand og ventilation. Et genvindingsanlæg bruger den varme luft til at varme den nye luft op med, og dermed får du et bedre indeklima og en billigere varmeregning.

Indeklimaet og varmeregningen er to tungtvejende fordele ved varmegenvinding, men der er også andre gode grunde til at investere i et anlæg:

– Når fugtigheden reduceres, mindskes risikoen for skimmelsvamp, og samtidig kan husstøvmider ikke overleve ved den lave fugtighed.

– Pollen, bilos og anden forurening filtreres væk fra den nye luft, som ventilationsanlægget lukker ind.

– Moderne ventilationsanlæg bruger ikke meget strøm, og de er næsten lydløse.

– Du behøver ikke længere lufte ud og slipper derfor for træk fra åbne døre og vinduer.

Hvem har gavn af et genvindingsanlæg?

Hvis du bor i et fugtigt hus med kondens og lugtgener, så kan et genvindingsanlæg være en rigtig god løsning. Bor du til gengæld i et gammelt hus med dårlig isolering, vil anlægget ikke fungerer optimalt, da varmen vil slippe ud af huset i stedet for at blive genanvendt.

Bygger du nyt hus eller bor du i nyere byggeri med velisolerede ydermure, giver du anlægget optimale rammer at arbejde under, og du har de bedste muligheder for at give dig selv og familien et dejligt indeklima og en billigere varmeregning.

Se det som en investering

Det kan umiddelbart lyde dyrt med et genvindingsanlæg, men du skal se op udgiften som en investering i familiens helbred – og ikke mindst som en investering i jeres hjem. Udgiften tjener nemlig sig selv hjem i løbet af en årrække, og den mærkbare forskel på indeklimaet vil gavne alle.